Ninni Carr

Foto: Niklas Gustavsson

 

Utdrag ur Silverakademin:

“Ett ord man kommer att tänka på när man ser och hör Ninni Carr (1962) musicera, är glädje! Ninni är idag metodiklärare på Musikhögskolans folkmusiklinje i Malmö och hon frilansar även för Musik i Syd, framför allt med olika barnproduktioner. Kunskapen, pedagogiken och glädjen har hon använt för att utbilda och entusiasmera sina egna barn; Elna och Ale som också är riksspelmän. Vad minstingen Alma har för musikaliska planer vet man aldrig, men om även hon lyckas med bedriften att spela hem Silvermärket skulle familjen Carr vara den enda familjen i Sverige med 100% Riksspelmän. Ninni spelade upp 1983, 1993 och 1999 innan hon lyckades övertyga juryn 2001. "Ja, jag spelade en låt och sedan applåderade de. Jag blev väldigt överraskad", berättar Ninni och när jag frågar henne om vad folkmusiken betyder för henne, utbrister hon; "Folkmusik gör livet underbart att leva!"

 

Möten med traditionsbärare

Spelmansportratt.se är ett projekt för att digitalt förmedla och bevara traditionsmusik samt det muntliga berättandet från musikaliska traditionsbärare.

Dessa filmer speglar den traditionella mästare/lärling situation där nya generationer folkmusiker söker upp de äldre för att lära. Tillvägagångssättet är centralt för att förstå och utveckla traditionsmusikens särprägel. Mötet med äldre generationer musiker ger ett mänskligt perspektiv med musikaliska detaljer och uttryck som omöjligt kan nedtecknas. Samt en direkt kontakt med den särprägel och urval av låtar som varje traditionsbärare utformat under sitt liv som verksam musiker. Detta kompletteras med de unika och personliga insikterna som samlats i de situationer där musiken framförts. Mötet med de äldre idag är den brygga vi har till tidigare generationers traditionsbärare och är centralt för att förstå musikens roll historiskt.

Dessa dokumenterade möten är en resurs för alla som är intresserade men ej har möjlighet att resa eller möta dessa traditionsbärare. Målet är att åskådaren av videon får en ingång till hur en musikalisk traditionsbärare av musik presenterar sig och vad denne genom sitt konstnärskap väljer att förmedla vidare till nästa generation. Åskådaren får också med sig personliga historier och musik från traditionsbäraren.

Projektet påbörjades som en konsekvens av pandemin 2020-2021 av Malte Zeberg som såg hur kontakt mellan generationerna försvårades och de viktiga mötesplatser där traditionsförmedlingen brukar ske stängdes ned. Under 2021-2022 mötte och intervjuade Malte de första traditionsbärarna att involveras i detta projekt.

Projektets första del genomfördes med stöd av Kulturrådet, Skånes Spelmansförbund, Musikcentrum Syd och ENTmanagement.

Projektledare, kamera och initiativtagare : Malte Zeberg (www.maltezeberg.se)

Ljudredigering (Åke, Karin) : Joel Bille (www.joelbille.com/)

Ljudredigering (Ninni, Laif) : Andreya Ek Frisk

Videoredigering : Jonatan Allendorf (www.yonteproductions.com)

Projektkonsult : Love Kjellsson (www.entmanagement.se)

Föregående
Föregående

Karin Wallin

Nästa
Nästa

Laif Carr